Agrarnyj Dajdzhest Vid Yenota Agrovira 16 10 2020 23 10 2020

Вітаю, любі!Тиждень зерна  – ось так би я назвав останні 7 днів. Головна інтрига – це  вірно оцінити український врожай, бо навіть наші можновладці, НБУ, таки понизили прогноз, з 72 млн тонн до 67 млн тонн, і міркують, як то воно позначиться на курсі валют, тобто брешуть, що ніяк не вплине ні нащо. Ну все як завжди. Експорт йде у гарному темпі, 14,8 млн тонн зерна нового врожаю вивезли, з яких 10 млн тонн – пшениця.  Туреччина навіть мита відмінила на імпорт зерна, а раніше в них воно скаладало аж 45% на пшеницю, тепер до січня буде нуль – набивають власні комори, бо побоються, що Україна може обмежити експорт, що можуть бути посухи, що ціни ще виростуть, бо Китай збільшив імпорт тощо.  А ми може рученьками ціни порегулюємо – встановимо законом мінімальні закупівельні ціни на зернові.Агрохолдинги на тижні повихвалялися, ну хто чим міг.  «Астарта» сплатила до бюджетів майже 900 млн гривень.  В "Епіцентр-Агро"  з площі більше 22 тис. га зібрали  озимої пшениці, урожайність 5,4 т/га. Далі – мовою цифр. Будемо вже не про зерно, візьмемо овочі для різнобічності. Цифра тижня № 1: На 18% впали ціни на моркву.Коментар Єнота: Морква – то не гречка, про запас не беруть. А я б соку наробив.Цифра тижня № 2: На 12% впали ціни на капусту.Коментар Єнота: На ринок викинули багато некондиційної капусти. Ловіть момент і доводьте до кондиції – робіть квашену, тобто. Квашена капуста, ви ж знаєте, від чого вона, не маленькі.Цифра тижня № 3: 450 тис. тонн картоплі зібрали на Дніпропетровщині. Коментар Єнота: Головне, щоб помили її гарно, супермаркетам не вистачає митої картоплі, везуть з Югославії, українці радісно купляють. Про нашу кажуть, як помиєш, то видно, що третину на смітник викидати – це я не про Дніпропетровщину, це в середньому по лікарні, вибачте, по країні.Мити чи не мити? Консервувати чи заморожувати? На сік чи на смузі? – про це читатйе тільки тут, повний ексклюзив – Свіжі чи консервовані? Вектор розвитку овочевого ринку Там у статті графіків по світовому ринку овочів – ну страх скільки. нещодавне вийшло нове і дуже дороге дослідження. Кажуть, що скоро кінець тій консервації, на Новий рік тільки будуть по баночці томатів брати, бо щодня не корисно. Ще й дорогувато, свіжі овочі вже цілий рік можна купити, і дешевше.Цибуля замість часнику. Парадокси українського ринку – що ж його краще вирощувати? В коронавірус спрацювали обидва овоча – ціни злетіли до хмар. Перед карантином цибуля була майже даром, а потім вона зробила мільйонерами тих, у кого були залишки цього ринкового "непотрібу". Ще трохи згадаймо, як воно було з ягодами цьогоріч. Фермери втратили третину врожаю лохини  та полуниць, ягоди підмерзали, мокли під дощами тощо. По це розповідає головна ягідниця України – Ірина Кухтіна: Ми стали більше експортувати ягідАграрії дуже мало посіяли озимини через посуху, чи варто надолужувати у пізні строки? Стовідсотково "так". Навіть без посух деякі господарства притримуються стратегії пізніх посівів. Одне "але" – то не для "лантухів", а для продвинутих господарів. Треба трохи клепки, як підживити, навчайтесь тут – Озима пшениця. Сіяти пізно не буває. Та не бійтесь ви тих пізніх посівів, головне, що волога вже є, дощі пройшли – успіх майже гарантовано.Ну що, похімічимо наостанок? Авжеж. Хімія конкурентоспроможності: як заборона на ввіз інноваційних ЗЗР вбиває український агросектор. Нє, ну нас не так просто вбити. Ми ж то навчені, як ті заборони обходити. Аграрії непереможні!І ще підхімічений блог,  не дуже нудно, можна читати – Краш-тести для кукурудзи та соняшнику. Чому ми почали розвивати агрополігони?Па-па, до наступного тижня, біжу досівати озиму пшеницю.