Vyrobnyky Tsukru Zaproponuvaly Mehanizm Pidtrymky Galuzi

Про це розповів Сергій Тарасов, засновник агрохолдингу I&U Group, передає Latifundist.com.«Є дві позиції. Перша — ліберальна: ринок все відрегулює — слабкі помруть, сильні виживуть, поділять ринок і будуть між собою домовлятися. Багато раніше так і вважали, але зараз в світі це рідкість. Друга — за рахунок прибуткових напрямків підтримувати відстаючі, щоб як мінімум зберегти містоутворюючі підприємства в регіонах», — зазначає Тарасов.За його словами, якщо держава соціально спрямована, то частина надприбутків вона віддає якраз на підтримку таких галузей, щоб в майбутньому застрахувати не тільки людей, а й себе, зокрема, від загрози неконтрольованого імпортозаміщення.«Уряд повинен розробити механізм держпідтримки галузі, а варіанти можуть бути різні. Наприклад, можна прив'язатися до гектару вирощування буряку, або ж до тонни виробленого цукру. Тут головне — бажання змінити ситуацію і зберегти галузь. Поки такого бажання немає», — пояснює засновник агрохолдингу I&U Group.Сергій Тарасов додає, що за радянських часів Україна виробляла 6 млн тонн цукру і експортувала його в Росію, Казахстан, Узбекистан. Зараз ситуація інша. Україні необхідно для внутрішнього споживання трохи більше мільйона тонн цукру, заводів залишилося дуже мало.«Скільки реально виробляється цукру — 1,1−1,2 млн т — ніхто не знає, тому що немає нормальної статистики. Треба також розуміти, скільки потрібно заводів, що робити з тими заводами, що не впишуться в цей план перезавантаження», — підкреслює експерт.Крім того, Тарасов наголошує, що якщо цукровий завод не справлятиметься без підтримки, то потрібно розвивати інший напрямок. Бізнес не може нести на собі довго такі збитки і вирішувати соціальні проблеми. Це не завдання бізнесу.«Невигідно — закрили. А далі що? Потрібно замінити чимось іншим. Над цим ми і працюємо. І ще €70−80 млн в рамках цього семирічного проекту якраз і будуть спрямовані на відкриття паралельного виробництва, здатного швидко перепрофілюватися, якщо цукрова промисловість зведеться до мінімуму», — підсумував засновник агрохолдингу I&U Group.Нагадаємо, в Україні виробництво цукру може скоротитися на 15%.