Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу ФАО

Український експорт яловичини – це зовсім не те, що можна ним назвати. На зовнішні ринки ми постачаємо телятину, заморожені напівтуші, неліквідні вибракувані корови. Найбільші ж перспективи криються у експорті якісного м’яса, отриманого на зерновій відгодівлі. І, як свідчать розрахунки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), потенціал України тут чималий – $2 млрд щороку. З чого почати? З відгодівлі. В Україні народжується приблизно мільйон бичків на рік, є потужна кормова база. Єдине, чого поки бракує, – знань та досвідчених спеціалістів. І це не дивно, адже за останні 25 років виробництво м’яса ВРХ скоротилось більш ніж в 5 разів і тримається переважно на господарствах населення. Виробництво м’яса в сільськогосподарських підприємствах зменшилось в 19 разів. ФАО розробила бізнес-план інтенсивної зернової відгодівлі молодняку ВРХ. Вихідні дані: відгодувати 3 500 бичків до 550 кілограмів живої ваги за 15 місяців. Для реалізації такого проекту знадобиться $3,4 млн, а окупляться інвестиції через 8,5 років. Ще один бізнес-план – це розрахунки по організації переробки такої кількості м’яса. Інвестиції в забій та обвалку складуть уже $6 млн, проте й принесе це власнику бізнесу чимало.

СВІТОВИЙ ІМПОРТ ЯЛОВИЧИНИ ЩОРОКУ ЗРОСТАЄ НА $2 МЛРД

Куди продати, питання не стоїть. Світовий імпорт яловичини щороку зростає на $2 млрд. Ця цифра рівнозначна всьому потенціалу України. Ринки збуту Щодо конкретних ринків збуту, то варто звернути увагу на країни Близького Сходу та Північної Африки (БСПА). Якщо світовий імпорт щороку росте на 8%, то в країнах арабського світу – на цілих 22%. Жителі регіону витрачають на яловичину $250 млн на рік. На Близькому Сході у нас з’являється відразу два типи потенційних споживачів. Перший  – це багаті країни, яким потрібні преміальні мармурові стейки. Другий – небагаті країни, які можуть купляти найдешевшу продукцію. Що цікаво, основні наші конкуренти на ринку БСПА – Бразилія, Індія, США, Парагвай – розташовані на 10 тис. км далі від цих ринків, ніж Україна. У цьому наша величезна логістична перевага. Наступний напрямок експорту – Євросоюз. Поки що він для нас закритий, та й птахівники добивались потрапити на європейські прилавки чи не 7 років. Але яловичина – єдиний вид м’яса, на який в ЄС існує дефіцит, і цей дефіцит поступово збільшуватиметься. Європа сама зацікавлена купувати наше м’ясо. Приглядаймося до Китаю. Ми можемо постачати туди продукцію вже зараз, причому китайський ринок на 20% більший за БСПА. Китай купує м’ясо, субпродукти. Продати туди можна майже все, що лишається від корови. Окрім хіба що «му». Наша дуже далека перспектива – Японія, тут найдорожча яловичина у світі.

зовнішній ринок потребує продукцію глибокої переробки

Тобто можливостей для експорту не перелічити. Однак, що важливо, зовнішній ринок потребує продукцію глибокої переробки, упаковану в вакуум, яка дозріває «в дорозі». Заморожені півтуші окрім Росії нікому не потрібні. Ціни та об’єми Постачати охолоджену продукцію стимулює й ціна – $3,5/кг замість звичних українцям $1,5. Але щоб заробити ці $3,5, треба вантажити по контейнеру щодня. Це до 55 тис. голів живою вагою 550-700 кг.

експорт яловичини – це найбільша й абсолютно вільна інвестиційна ніша

Фактично, зараз експорт яловичини – це найбільша й абсолютно вільна інвестиційна ніша. Однак лише правильна реалізація цієї можливості – ефективна зернова відгодівля, професійний маркетинг, масштабна й глибока переробка – дозволять вийти на цифру експорту в $2 млрд протягом найближчих 4-5 років. Поки ж вітчизняний бізнес вдовольняється експортом, який ледве сягає $100 млн. У нас немає сильного м’ясного лобі, а законодавство в сфері кооперації все ще потребує вдосконалення.

кооперативна модель є найдоречнішою для розвитку ринку яловичини

До слова, саме кооперативна модель є найдоречнішою для розвитку ринку яловичини, оскільки більше 50% молочної худоби належать некомерційним виробникам – домашнім господарствам. *цей текст є частиною промови на Ukrainian Beef Congress

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.