Ще 5 років назад в Україні було засаджено спаржею 35-40 га, нині площі сягають 130 га. Інтерес фермерів до культури росте, щороку приріст насаджень складає 35-50%.

«Спаржа має високий попит. Її закупають ресторани та готелі в будь-якому вигляді — хоч свіжому, хоч замороженому», — розповів на вебінарі Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва агроном-консультант Володимир Білко.

Фермерам рекомендують садити спаржу «ще вчора». Тим більше, що культура для українського ринку відносно нова, на полях ще не розвинулись шкідники чи хвороби.

Інвестиції в закладку гектара спаржевої плантації відносно великі — $10-12 тис. Основна частина коштів іде на посадковий матеріал: залежно від схем посадки знадобиться від 17 тис. до 22 тис. штук саджанців на гектар.

«Ми закуповуємо якісні саджанці, переважно гібриди – з Італії, Голландії та Америки, – говорить Білко. – Висаджуємо вручну. Мінімальні міжряддя – 1,5 метри, відстань між рослинами – 30-35 см. Можна робити менші міжряддя, але це вже інтенсивний тип виробництва».

При хорошій агротехніці, за словами спеціаліста, вдається зібрати 10-12 тонн урожаю з гектара, при середній – від 4,5 до 7 тонн. Вартість кілограма культури від 100-150 грн.

Перші 2 роки рослина розганяє кореневу систему, збирати спаржу небажано. В майбутньому це забезпечить 20%-ву надбавку до врожайності та якіснішу продукцію.

До слова, лідером з вирощування спаржі у світі є Китай, в цій країні площі під культурою становлять 65 тис. га. На другому і третьому місці – США та Німеччина з площею 58 тис. га та 26 тис. га відповідно. У країнах ЄС спаржеві плантації сумарно складають 60 тис. га, а річний обсяг виробництва – 250 тис. тонн.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Loading...