На український ринок вийшли гібриди зернових колосових культур. Вони краще засвоюють поживні речовини та мають вищу врожайність. Про це йшла мова на круглому столі щодо аналізу факторів, які впливають на врожай зернових.

«Зараз ми вчимося працювати з гібридним ячменем, – каже Світлана Чоні, технічний партнер з підтримки й розвитку протруйників насіння компанії «Сингента». – Він дає вагому надбавку врожайності, проте необхідно чітко дотримуватися технології».

За досвідом аграріїв, гібридний ячмінь дає додаткові 7-8 центнерів на гектар. Сіяти таке насіння потрібно на два тижні раніше, ніж озиму пшеницю.

«Гібрид має входити в зиму у фазі кущіння. Інакше весною він не наздожене втраченого і врожайність буде на рівні зі звичайним ячменем», – додає Чоні.

Гібридний ячмінь краще перезимовує, і головне – потребує менше вологи для засвоєння добрив. Останню фахівці називають лімітуючим фактором в рослинництві.

«Дефіцит вологи не дає повністю використати генетичний потенціал насіння, – каже Дмитро Васильєв, директо з рослиництва «УкрАгроКом». – Але ми експериментуємо. Щоб рослина краще засвоїла складні добрива, вносимо їх по мерзлоталому ґрунту. Таким чином, на гектар отримуємо додаткові 7-8 центнерів».

За даними Мінагрополітики, площа озимих зернових в Україні складає близько 7,2 млн га, в тому числі пшениці – 6,1 млн тонн, ячменю – 942 тис. га.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Loading...