За перше півріччя 2017 року основним постачальником морепродуктів до України стала Данія, її частка досягла 27%. У 2016-му в лідерах була Білорусь (26%), у 2015 році – Німеччина (40%), до 2014 року – Росія (63%). Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Водночас рівень споживання таких продуктів українцями вкрай низький – 8-9 кг на рік.

«І це при тому, що Всесвітньою організацією охорони здоров’я рекомендовано не менше 20 кг, оскільки вони є важливим джерелом жирних кислот Омега-3, вітамінів, кальцію, цинку, заліза. До речі, в Японії цей обсяг становить до 70 кг, а в Норвегії – майже 50 кг на рік», – коментує президент Торгово-промислова палата України Геннадій Чижиков.

Зацікавленість щодо розширення поставок риби на український ринок виразила Норвегія. Про це йшлось в рамках презентації «Дорожньої карти розвитку аквакультури в Україні».

«Норвегія постійно інвестує у розвиток торговельних зв’язків із Україною. Наразі ми маємо зростання товарообігу на рівні 35%, і сподіваємось на позитивну тенденцію в майбутньому», – зазначив Уле Тер’є Хорпестад, посол Норвегії в Україні.

Близько 80% всього норвежського експорту в Україну становить саме риба – оселедець, скумбрія, лосось, форель. Україна є найбільшим у світі покупцем норвежського осоледця.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Loading...